Bruna’s getuigenis

São Paulo 20 april 2022

Ik ben Bruna Lagos Ribeiro, ik ben 30 jaar oud en ik ga mijn getuigenis geven over wat God in zijn oneindige barmhartigheid in mijn leven heeft gedaan. Ik was een gezond meisje zonder gezondheidsproblemen. Ik studeerde en ik heb altijd van het werk van de Heer gehouden. Ik ben altijd al, sinds ik een kind was, in de aanwezigheid van de Heer en in zijn huis geweest. Het was in 2010 toen ik met mijn ouders een reis naar de Ceará maakte en daar een maand doorbracht. Toen ik terugkeerde naar São Paulo begon ik af te vallen, ik verloor heel snel tien kilo en vanaf dat moment werd mijn gezondheidstoestand steeds veel slechter. Mijn voeten waren opgezwollen, ik had bloedarmoede en viel veel flauw door de lage bloeddruk. Ik, die een zeer actief leven had, begon afhankelijk te worden van hulp. Zelfs om me te kunnen douchen. Ik voelde hevige pijn in mijn gewrichten, ik werd opgenomen in het ziekenhuis van Santa Marcelina. Ze deden verschillende onderzoeken en konden er niet achter komen wat mijn probleem was. Ik ging naar verschillende ziekenhuizen en ze kwamen er niet achter. Toen kreeg ik via mijn vader een afspraak in Hospital das Clinicas ze volgden me en deden verschillende onderzoeken, maar zelfs toen konden ze niet achterhalen wat de ziekte was. Toen besloten ze me in het ziekenhuis op te nemen voor een reeks tests en vanwege mijn gezondheidstoestand werd dat alleen maar erger. Uiteindelijk ontdekten ze in het ziekenhuis dat ik leed aan een auto-immuunziekte, genaamd ”Lupus erythematosus cutane systemische lupus”. Toen veranderde mijn leven volledig. Ik had geen actief leven meer. Ik moest stoppen met studeren en stopte met werken en ik begon voor van alles afhankelijk te zijn van mijn ouders. Zelfs om mijn haar te kammen. Nu moest ik zevenentwintig pillen per dag slikken om in leven te blijven. Ik leefde in het ziekenhuis en als ik eens niet in het ziekenhuis lag, dan was ik bedlegerig thuis zonder iets te kunnen doen.

Mijn ouders moesten me overal mee naartoe nemen, en er was een dag in 2011 dat mijn tante mijn vader uitnodigde om haar naar Rio de Janeiro te rijden, voor werk die ze met kinderen moest doen en mijn vader nam haar, mijn moeder en mij mee. Daar ontmoette ik Pastor Eric die, toen hij hoorde van al mijn moeilijkheden en gezondheidsproblemen, voorstelde om met groot geloof te bidden dat God iets voor mij zou gaan doen. Ik ontving dat gebed en ik ben deze dag nooit vergeten.

Mijn strijd tegen de ziekte was erg moeilijk, er waren moeilijke jaren, maar te midden van zoveel beproevingen, bereidde God iemand speciaal voor mij voor. Toen ik niet langer droomde van een gezin en dacht dat ik die capaciteit nooit zou hebben, stuurde God mijn man die erop stond met mij te daten. Ook al lag ik in het ziekenhuis en was ik erg ziek, hij hielp me om die hele situatie te overwinnen. Omdat God mijn verhaal al aan het schrijven was, zelfs te midden van zoveel pijn en lijden, verloofden we ons. God bereidde een mooie bruiloft voor. Na drie jaar huwelijk vertelden de dokters me dat ik nooit een kind zou kunnen krijgen. Ik had geen idee dat God me deze genade zou geven. Een dokter vertelde me zelfs dat als ik zwanger zou worden, mijn dochter helemaal misvormd zou zijn vanwege de medicatie. Toch raakte ik zwanger, ook al slikte ik medicijnen om kinderen te voorkomen, God zegende me en gaf me een perfecte dochter. Ik kreeg haar zonder enige complicaties. Tijdens de zwangerschap was ik heel goed en sterk, ik had een normale bevalling.

Echter, in 2019, toen mijn dochter net 1 was geworden, werd ik erg ziek en ging naar de IC van het Hospital das Clinicas, ik kwam bijna dood in het ziekenhuis aan en al snel plaatsten ze een katheter en werd ik verbonden met apparaten om te overleven. De diagnose was een gegeneraliseerde infectie. De week ging voorbij en ik slaagde erin te herstellen en al snel verliet ik de IC en ging naar de verpleegafdeling. Iets interessants dat gebeurde toen ik in het ziekenhuis lag, was dat ik altijd het Evangelie predikte aan iemand die in het ziekenhuis lag. Ik herinner me een heel bittere dame die niet graag praatte en elke dag begon ik tegen haar te praten en ze negeerde me. Ik hielp haar zoveel ik kon en zelfs als ze erg onbeleefd was. Maar op een ochtend vroeg ik haar of ik een psalm mocht lezen en ze antwoordde “ja”. Ik las Psalm 121 voor haar waar aan het eind God zegt dat Hij haar in- en uitgang zou bewaken. Toen ik klaar was met lezen glimlachte die bittere vrouw naar me en bedankte me. Iets dat ze nooit deed. Haar gezicht veranderde. Ik geloof dat God iets in haar hart deed toen ze glimlachte en me bedankte. Daarna sloot ze haar ogen en stierf. Een ander meisje, ook heel jong, kwam terug bij Jezus door mijn leven en mijn ouders die het evangelie predikten. Ze was mijn kamergenote en na een paar maanden had ze een vast geloof in Jezus en God vond het goed om haar weg te nemen en zij stierf ook.

En het was altijd zo dat als ik bij de verpleegafdeling aankwam het altijd hetzelfde was. Ik begon het evangelie te prediken aan alle vier de kamergenoten die bij mij waren. Ik had geen aderen meer om bloed te trekken en elke keer dat de verpleegsters mijn bloed kwamen halen, was dat erg moeilijk. Ik vroeg mijn moeder om een notitieboekje voor me te nemen en ik begon brieven aan God te schrijven. Ik vroeg om eenvoudige dingen in die brieven, maar God begon alles te beantwoorden waar ik en mijn huisgenoten om vroegen. Ik vertelde wat ik geschreven had en ze wilden precies weten wat. Later zagen ze dat wat ik geschreven had ook daadwerkelijk gebeurde. Eén van de dames die dit zag gebeuren, vroeg me om in mijn notitieboekje te schrijven, dat ze zou worden ontslagen en dat heb ik gedaan. Een paar dagen daarna werd ze inderdaad ontslagen, maar ik bleef daar in het ziekenhuis. De artsen legden drains in mijn nieren vanwege de vele abcessen die in mijn nieren zaten. Juist toen ik dacht dat het beter ging, had ik weer een infectie. Alleen deze keer was het veel erger dan de eerste keer. Ik kon niet meer zelfstandig ademen en ze beseften al snel dat ik mijn leven aan het verliezen was. Op dit moment waren mijn vader Rogerio en mijn tante Renata bij me, omdat ze op bezoek waren geweest. De dokters, belde mijn man om te komen en vertelden de familie om met spoed naar het ziekenhuis te gaan zodat ze afscheid van mij konden nemen. Ik herinner me dat mijn schoonmoeder en mijn schoonvader al snel naar het ziekenhuis gingen en op dat moment intubeerden ze me wakker, omdat ze me niet konden kalmeren. Ik herinner me de laatste scènes die ik zag, was mijn schoonvader die een hart voor me maakte. Ik raakte in coma en de doctoren zeiden dat er niets meer te doen was. Ik lag op de verpleegafdeling, want er was geen tijd om me naar de IC te brengen, maar juist op dat moment, toen de doctoren het al hadden opgegeven, bad mijn vader voor mij, en mijn tante ook. Ik huilde de hele tijd en mijn schoonouders, de kerk en verschillende mensen uit andere steden huilden ook om mijn leven en mijn vader zei dat dat toen hij klaar was met bidden voor mij, mijn gezicht veranderde. Ook de dokters zagen dat er iets aan de hand was. Ze besloten me dus op de IC te leggen en me op de machines aan te sluiten. Mijn long zat vol met water. Ik had nierfalen en ik moest gewoon wachten op mijn dood. Maar de volgende dag begon mijn lichaam te reageren en ze haalden de buis weg en toen werd ik wakker.

Toen ik wakker werd, zat ik vol met apparaten en droeg ik luiers. Ik baadde in bed. De dagen gingen voorbij en al snel kon ik van de apparaten af en ik werd beter. God verrichtte weer wonderen. Ik moest aan de beademing blijven vanwege mijn long. Toen ik de apparaten beetje bij beetje afdeed, realiseerde ik me dat mijn benen erg dun waren en ik niet meer kon lopen. Ik begon met fysiotherapie om opnieuw te leren lopen. Dat was erg moeilijk, maar na verloop van tijd begon ik toch weer te lopen. Na een beetje verbetering lieten ze me teruggaan naar de afdeling en ik verliet de IC. Ik was erg opgewonden omdat ik op de IC geen water kon drinken. Dagenlang niet kon drinken, en op de afdeling was het anders. Ik begon weer water te drinken en ik vertoonde al verbetering. Toen ik terugging naar de kamer geloofde niemand dat, totdat de dokters me gedag kwamen zeggen. Er gingen een paar dagen voorbij en ik dacht dat ik bijna naar huis zou gaan. Ik kon het niet uitstaan om weg te zijn van mijn dochter die nog maar een jaar oud was.

De artsen vroegen om een CT-scan om te zien hoe het met mijn nieren ging en om te zien of de antibiotica effect hadden, maar toen het resultaat kwam was het schokkend, ik zat nog steeds vol abcessen en ik zou een mini-operatie moeten ondergaan om deze abcessen te verwijderen. Ik hield het niet meer uit in die situatie. Ik bleef het uitroepen tot God. Mijn schoonvader zalfde mij op de dag dat ik deze mini-operatie zou ondergaan en mijn moeder zei dat ik Psalm 91 moest bidden als ik naar de operatiekamer gebracht werd. En dat deed ik. De dokters deden de hele procedure, ze pasten verdoving toe, maar God deed onmiddellijk een wonder. Ze trokken de abcessen eruit maar er kwam niets uit. Ze begrepen het niet en ik werd daarna ontslagen. Ik ging naar huis en de dokters zouden antibiotica voorschrijven en zo werd ik beter.

Om samen te vatten; daarna had ik een goede verbetering en sindsdien heeft God me leven gegeven. Vorig jaar nu in 2021, stond God me toe om alleen te gaan lopen, mijn armen begonnen sterker te worden en vandaag gaat het heel goed. Na bijna tien jaar stond de Heer God me toe om weer aan het werk te gaan. Vandaag neem ik de trein alleen naar mijn werk en het meest interessante is waar ik werk als vrijwilliger. Bij de PEVI Children Asking en op deze plek ontmoette ik Pastor Eric die in 2011 met veel geloof en genade voor mij bad en vandaag heb ik een normaal leven en ik ben erg gelukkig en Ik dank God voor alles wat hij in mijn leven doet. Vaak kan het wonder een paar jaar duren. Maar God heeft de macht om het te doen en vandaag heb ik veel gezondheid en leef ik voor de glorie van God. Dit is een klein beetje van mijn getuigenis van wat God in mijn leven heeft gedaan.

Bruna.