Livre Sou – Ik ben vrij

Door middel van ons PEDE-programma proberen wij Kinderen in Moeilijke Omstandigheden zodanig te begeleiden en op te voeden dat zij sociaal/maatschappelijk en geestelijk weerbaar worden. Op die manier kunnen zijn een volwaardige plek in hun samenleving gaan innemen. Voorheen deden wij dat uitsluitend door hen te begeleiden in hun cognitieve vakken en in hun geestelijke en sociaal/emotionele ontwikkeling. Wij bereikten daar verbluffende resultaten mee. Sommige kinderen hebben het inmiddels tot een universitaire opleiding geschopt. Desondanks vonden wij dat er iets aan ons programma ontbrak. Deze kinderen wonen namelijk in een omgeving waar drugs- en alcoholverslaving eerder regel dan uitzondering is. In dit kader behoort dan ook duidelijk een preventieprogramma. Dat ontbrak ons tot op heden.

Buitengewoon verheugd waren wij met het ontvangen van een subsidie voor het ontwikkelen van het preventieprogramma. Uiteraard hebben wij toen contact gezocht met specialisten op dit gebied en hebben die gevonden in de Nederlandse stichting VOORKOM. Na overleg hebben wij toestemming gekregen hun lesbrieven te gebruiken. Wij zijn dan ook van start gegaan hun lesbrief “drugs- en alcoholpreventie voor het basisonderwijs” te vertalen en aan te passen aan de lokale situatie in Brazilië. Vervolgens hebben wij een specialist van VOORKOM hier gehad die, samen met een aantal Nederlandse vrijwilligers, deze lesbrief met onze kinderen heeft behandeld. Hierbij was onze Algemeen PEDE Coördinatrice aanwezig en zijn er filmopnames gemaakt. Aan de hand van haar ervaring en deze opnames, zullen tijdens de komende landelijke Coördinatricebijeenkomst, alle coördinatrices instructie ontvangen hoe zij dit programma in alle PEDE-projecten moeten introduceren.

   

In het pilotproject in São Paulo, waar de eerste introductie heeft plaatsgevonden, is dit programma buitengewoon positief ontvangen. Naast de vertaalde en aangepaste lesbrief hebben wij namelijk zelf een serie van 6 spellen ontwikkeld die het zelfbeeld van de kinderen op speelse wijze positief beïnvloed en ze leert om zelfstandig keuzes te maken. Hierdoor zullen ze beter weerstand kunnen bieden aan de verleidingen die vaak via verkeerde vrienden op hen afkomt.

Dit eerste Christelijke drugspreventieprogramma zullen wij via de website van de Associação PEDE-Brasil gratis aan scholen en kerken aanbieden. We willen dit programma dan laten begeleiden door een zelfgemaakte film met getuigenissen van Braziliaanse ex-verslaafden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *